MK v basketbalu starších žáků

MK v basketbalu ZŠ Jarošova

Kalendářní rok se pomalu chýlí ke konci, Vánoce klepou na dveře, a tak nazrál čas, zúčastnit se „prvního“ turnaje v rámci Havířovské ligy základních škol, který se konal v příjemném prostředí sportovní haly při ZŠ Žákovská.

Kromě vzdělávání se na ZŠ Jarošova snažíme dětem nabídnout i ucelený pohled na svět v jeho komplexnosti, a nic nepomůže rozvoji osobnosti tak, jako vystřízlivění z nezdravé míry sebevědomí, způsobené nedostatkem příležitostí čelit skutečné realitě. Jak se říká: „Mezi slepými jednooký králem.“ Jakmile se však člověk potká s někým, kdo má „obě oči“, uvědomí si, jak bláhový byl v představách o svých schopnostech.

Přesně to se stalo našim chlapcům, když nastoupili k prvnímu zápasu na turnaji. Kvalitní soupeři, jejich dobrý herní projev a několik rychle inkasovaných košů, to byla studená sprcha, kterou kluci nečekali. Atmosféra v týmu po první porážce byla diametrálně odlišná od té, se kterou na turnaj přijížděli. A to nebylo vše. Další dva zápasy vypadaly velice podobně, a uvědomění si, že basketbal na regulérním hřišti proti pětici kvalitních soupeřů se nedá porovnávat s košíkovou, kterou hrají v malé tělocvičně, kam se proti sobě stěží vejdou dva týmy o třech hráčích.

Vše zlé je však pro něco dobré. Změna strategie, psychologické povzbuzení a rozbor chyb přinesli kýžený výsledek, a v posledním zápase ve skupině se nám konečně podařilo zvítězit a obsadit tak alespoň předposlední místo. „Konec dobrý, všechno dobré,“ platilo ten den bezezbytku. Neúspěch nemusí být zklamáním, pokud jej člověk vezme jako příležitost k osobnímu růstu, a tak tomu bylo i v případě tohoto turnaje.

Za kabinet TV,

Petr Burkot