„Fyzika hrou“ v MŠ Petřvaldská v režii členů kroužku ZŠ Jarošova

Ve středu 20. 6. 2018 se vybraní členové přírodovědného kroužku vypravili do MŠ Petřvaldská, aby dětem přiblížili přírodní vědy (konkrétně chemii a fyziku) a zodpověděli jejich otázky „proč“.

Naši žáci už nabrali zkušenosti z předchozího vystoupení v MŠ Mateřinka a proto jejich vystoupení před zvídavými dětmi bylo super. Celkem 23 dětem předvedli výrobu kyslíku a vysvětlili jim, jak funguje bublinková trampolína, proč náš potápěč Alík reaguje na jejich povely ve vodě (stoupá vzhůru, klesá dolů), co je to těžiště, proč se Jarošáček udrží na tenké niti a nespadne, jak funguje motor na stlačený vzduch, jak lze vyrobit jednoduchý elektromotor, jak lze pomocí svíčky přečerpat vodu z nádoby, co je to plazma koule, jak a proč plove mýdlová bublinka na hladině oxidu uhličitého, proč se nespálíme, když nám hoří oheň v rukách (tento pokus zaujal děti snad nejvíce) a spoustu dalších experimentů, které si děti mohly i vyzkoušet.

Děti MŠ Petřvaldská byly moc spokojené. Naše lektorky měly pro nejšikovnější předškolačku připraven malý dáreček – prstýnek, který obdarované udělal obrovskou radost. Předškoláčci za hezké pokusy předali každému lektorovi z přírodovědného kroužku také dáreček – balíček dobrých bonbónů. Členové přírodovědného kroužku se už těší na to, že příští rok mezi ně opět zavítají.

Petr Ogrocki, vedoucí kroužku

Foto Petr Ogrocki