Školní atletická olympiáda 2. stupně

Školní olympiáda ZŠ Jarošova

A je to tu! Letošní ročník Školní ligy je u konce a vrcholem, který mohl ovlivnit finální výsledky, byla olympiáda. Tři hodiny plné atletiky, bouřlivé atmosféry a napětí, s jedinou otázkou, která třída si nakonec odnese pomyslný titul nejlepších sportovců školního roku 2022/23.

Letošní olympiády se zúčastnily na čtyři desítky závodníků a závodnic. Nejpočetněji byly obsazeny tradičně běžecké disciplíny a skok daleký. První disciplínou v celém dni byl však skok vysoký. Čtrnáct startujících předvedlo kromě „zajímavých“ stylů i pěkné výkony. V kategorii chlapců zvítězil Tomáš Briestenský, který překonal laťku ve výšce 140 cm. Mezi dívkami se nejlepší skokankou stala Adéla Havlásková s pěkným výkonem v hodnotě 125 cm.

Po výšce se závodníci i diváci přesunuli do dálkařského sektoru a sledovali, tentokrát již v příjemném stínu, zajímavé výkony třiatřiceti soutěžících. V takto nabité konkurenci nebylo mnoho prostoru pro chyby a přesný odraz často rozhodl o úspěchu či porážce. Některé pokusy dokonce atakovaly hranici čtyř metrů. Nejlepší výkon mezi chlapci podal Marcel Procházka (370 cm), za kterým jen o pět centimetrů zaostal vítěz „výšky“ Tomáš Briestenský. Mezi dívkami jasně dominovala opět Adéla Havlásková, která si po vítězství ve skoku vysokém připsala prvenství i v druhé skokové disciplíně výkonem 290 cm.

Poslední tři disciplíny se odehrávaly na běžeckém oválu. V běhu na 50 m byl mezi chlapci nejrychlejší Anton Malykh (7,4 s). Mezi dívkami dosáhla nejlepšího času Izabela Marcinková (9,2 s). Na 200metrové trati za chlapce opět hladce zvítězil Anton Malykh (26 s). Nejrychlejší dívkou byla Ingrid Ciesloková (34 s). Vrcholem celé olympiády byla štafeta 4×200 m, do které jednotlivé třídy nastoupili se smíšeným družstvem (vždy dva chlapci a dvě dívky). Nejrychlejší štafetu sestavili sedmáci, kteří celou trasu zdolali v čase 2:19 min. Za zmínku stojí i nejlepší atletka dne Adéla Havlásková, která v pěti disciplínách olympijády třikrát zvítězila a dvakrát se umístila na druhé příčce, cože je opravdu obdivuhodný výkon. Gratulujeme!

A jakže to nakonec celkově dopadlo. Nejúspěšnější třídou letošního ročníku se stali sedmáci. Se značným bodovým odstupem skončili žáci a žákyně osmého ročníku, kteří díky skvělým výkonům přeskočili doté doby stříbrné deváťáky. Na nepopulární čtvrté pozici se umístili šesťáci.

  1. místo – 7. třída (278 bodů)
  2. místo – 8. třída (224 bodů)
  3. místo – 9. třída (141 bodů)
  4. místo – 6. třída (134 bodů)

Všem gratulujeme a těšíme se, že po prázdninách to opět rozjedeme.

Za kabinet TV,

Petr Burkot