Den stromů – třídní jabloň žáků 9. ročníku

Třídní jabloň žáků 9. ročníku ZŠ Jarošova

Den stromů má v naší republice dlouholetou tradici. V roce 2023 se slavil 20. října. Oslavuje stromy, které jsou domovem pro řadu živočichů, vytváří životní prostředí pro lidi, chrání půdu, zvyšují vzdušnou vlhkost, produkují kyslík, jsou zdrojem potravy a v neposlední řadě i symbolem života. Čtrnáct žáků 9. ročníku se rozhodlo, že tento svátek oslaví tím, že na pozemku naší školy zasadí strom, který jim bude připomínat chvíle strávené na ZŠ Jarošova, i když na škole již nebudou. Dohodli se, že zasadí ovocný strom – jabloň.

V pátek 27. října náš pan učitel konečně našel ten pravý stromeček a zakoupil ho. Čtenáře by určitě zajímalo, jakou odrůdu nám pan učitel koupil. Jedná se o anglickou letní odrůdu, která je vhodná do drsnějších klimatických podmínek. Jablíčka, která mají červenou slupku a šťavnatou dužninu, dozrávají v první polovině srpna.

V pondělí 30. října, v rámci odpolední výuky PRACOVNÍ VÝCHOVY, jsme pod vedením našeho pana ředitele školy a v přítomnosti pana třídního učitele stromeček zasadili. Od pana ředitele jsme se dozvěděli užitečné rady a postupy, jak správně stromeček zasadit, aby dobře zakořenil a měl vytvořeny optimální podmínky pro zdravý růst.

Jsme rádi, že až na konci školního roku 2023/2024 opustíme naši školu, zanecháme po sobě něco užitečného, co nám bude naše školní léta na ZŠ Jarošova připomínat, i když už budeme dospělí. Chceme poděkovat panu řediteli za to, že nás podpořil, pomohl nám vybrat vhodné místo pro sázení a při sázení stromečku nám i osobně s rýčem v ruce pomohl.

Doufáme, že za pár let, až se jablůňka rozroste a bude plodit šťavnatá jablíčka, udělá radost dětem, které si jimi zpestří jídelníček v naší školní kuchyni.

Text: žáci 9. ročníku s třídním učitelem
Foto: Petr Ogrocki, třídní učitel