Noc vědců – „Šetrně k planetě“

V pátek 27. září 2019 jsme se s Eliškou, v doprovodu paní učitelky Febrové a pana učitele Ogrockého, zúčastnili každoroční akce celé České republiky pod názvem “Noc vědců” v Ostravě, letos s tématem “Šetrně k planetě.” O tom, co jsme si z uvedené akce odnesli a jak se nám akce líbila, se čtenář může dozvědět v následujícím článku.

Prvním místem, které jsme navštívili, byla Vysoká škola báňská (VŠB), jejíž program působil odborně, především přednáška “Voda – naše naděje”, čemuž jsme my, žáci základní školy úplně nerozuměli i přes její zajímavé zpracování.

Dále jsme se byli podívat na to, jak se praží káva tak, aby se ze zelených zrnek vonících po hrášku stala plnohodnotná hnědá zrnka připravená na mlýnek. Tato ukázka pracovala na principu fluidního kotle a horkého vzduchu. 

Pod mikroskopem jsme viděli různé kousky těl živočichů a rostlin, na obrázcích zase takzvané “nanomateriály,” což jsou velmi malá tělesa, neviditelná pouhým okem. Prohlíželi jsme si meduňku lékařskou, různé druhy máty a dokonce jsme se seznámili i s měřením chlorofylu, což funguje na principu světla a paprsků. 

Později jsme se přesunuli na druhé místo, čímž byla Fakulta sociálních studií Ostravské univerzity. Program zde byl proveden odlišně, jelikož jsme chodili na různá stanoviště, kde jsme dostávali razítka a na konci za splnění všech úkolů i odměnu. Vyzkoušeli jsme si sázení semínek, odpovídali jsme na otázky, obohacovali svou slovní zásobu a mluvili s rodilým mluvčím irské národnosti o různých netradičních hudebních nástrojích (jako je např. zvuk žáby, zvuk deště, “šťastný buben” a více).  

S každým razítkem jsme dostali nápovědu na to, co bylo hlavní téma této mini-soutěže. Na posledním stanovišti jsme se dozvěděli, že to byla právě Mezopotámie. 

Dostali jsme látkovou tašku a v ní spoustu odměn, které se dělily podle věkové kategorie (mladší, starší). 

Poslední místo, na které jsme se vydali, jelikož už nám na další nezbýval čas (akce byla od 17:00 do 22:00 hodin), byla Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity.

Zde jsme si vyzkoušeli připravit vlastní tabletu do myčky (ingredience: 1 hrnek jedlé sody, 1 hrnek prací sody, 1 hrnek prací soli, ¼ hrnku vody, ¼ hrnku kyseliny citronové), měřit chloridy ve vodě (pomocí různých přístrojů), prohlédli si, jak fungují sopky, jak vítr nerovnoměrně obíhá kolem hor a koloběh vody díky programu (vytvořen studenty z Liberce), který byl schopen zaznamenat nerovnosti v písku, ze kterého jsme tvořili kuželovité tvary pro sopky a hory. 

Zjistili jsme, že existují velmi nepravděpodobné, i přesto reálné náhražky za plast, jako např. lisovaný palmový list, ze kterého lze vytvořit miska a cukrová třtina, ze které lze vyrobit obal na hamburgery. Nejzajímavější byl jednorázový bioplast, který je vyroben převážně z cukrové třtiny, vypadá přesně jako obyčejný plast, ale rozkládá se už po 2-3 týdnech. Dozvěděli jsme se i to, že si do určitých kaváren smíme přinést vlastní termosku/hrnek a dostaneme na kávu slevu, jelikož se tím dá šetřit životní prostředí.

Viděli jsme skutečnou 3D tiskárnu, změřili jsme kontaminaci vody na fakultě a získali spoustu nových informací. 

Tato akce byla výhodná v zájmu environmentálního a přírodovědného kroužku, přírodopisu, chemie a fyziky.

Text a foto: Nikol Pomahačová, členka enviromentálního kroužku