Turnaj v přehazované a fotbalu

Turnaj v přehazované a fotbalu ZŠ Jarošova

Školní rok je pomalu u konce a s ním i základní část Školní ligy. Posledním turnajem letošního ročníku byla u dívek tak populární přehazovaná, zatímco hoši bojovali o finální body na zeleném pažitu.

Jak už to tak bývá, když se přiblíží léto, sníží se aktivita dětí nejen ve vzdělávacím procesu, ale i ve snaze angažovat se v mimoškolní činnosti. Podobným trendem byly poznamenány i oba turnaje a v souvislosti s vyšší nemocností jsme nakonec museli u dívek i chlapců týmy slučovat, aby bylo možné turnaje vůbec odehrát.

Turnaj dívek v přehazované nabídl podívanou v podobě třísetového zápasu, v němž proti sobě nastoupily žákyně osmého ročníku, které jako jediné nejen splnily kvótu minimálního počtu hráček, ale měly i dostatečné zázemí v podobě plné střídačky, a tým který bychom mohli odlehčeně nazvat „zbytek světa“, který se sestával s žákyň šesté, sedmé a deváté třídy. Mládí spojené se zkušeností se v tomto konkrétním případě ukázalo býti dobrou kombinací a poradilo si s homogenním týmem hráček z osmého ročníku. Místy byl zápas vyrovnaný, ale nakonec vyzněl jednoznačným výsledkem 3:0 ve prospěch „sdruženého“ týmu. Děvčata šesté, sedmé a deváté třídy si pak body za první místo rozdělily spravedlivým dílem, což v konečném důsledku znamenalo, že poražené osmačky své třídě přinesly celkově vyšší bodový zisk. Ona neviditelná ruka spravedlnosti tak nakonec zvítězila.

V turnaji chlapců byla účast o něco lepší, přesto však kompletní týmy složili pouze hráči sedmé, resp. osmé třídy, a z šesťáků za podpory jediného deváťáka tak vzniklo družstvo smíšené. Výsledek turnaje, v němž se utkali tři týmy systémem „každý s každým“ se dal, mírně řečeno, očekávat. Na fotbalovém hřišti, mnohem větším než je prostor tělocvičny, kde probíhá většina turnajů, se ještě výrazněji projevily rozdíly mezi nižšími ročníky a jejich staršími, a tedy i rychlejšími soupeři, a zkušenost válcovala mladistvý elán. Třetí příčku obsadilo smíšené družstvo. Na druhém místě s jednou výhrou a jednou porážkou skončili žáci sedmé třídy. Vítězství v turnaji si po právu odnesli osmáci, kteří hráli nejen líbivý, ale zároveň i nesmírně efektivní fotbal. Po dvou jistých výhrách (3:1, 2:0) se tak mohli zákonitě radovat nejvíce a do tabulky své třídě připsat nejvyšší počet bodů.

Po základní části školní ligy je tedy pořadí následující:

  1. místo – 7. třída (92 bodů)
  2. místo – 9. třída (88 bodů)
  3. místo – 8. třída (86 bodů)
  4. místo – 6. třída (51 bodů)

Finále v podobě školní olympiády nás čeká již za týden a vzhledem k malým bodovým rozdílům na prvních třech místech je vše tak říkajíc otevřené. Těšíme se tak na dramatické vyvrcholení Školní ligy 2022/23.

Za kabinet TV,

Petr Burkot