Loučíme se, ale na Jarošku nezapomeneme!

Rozloučení s deváťáky ZŠ Jarošova

Prázdninové dny jsou už v plném běhu, ale připomeňme si proslov žáků IX. třídy ZŠ Jarošova na slavnostním rozloučení v kině Centrum v Havířově dne 29. června 2022. Tato slova jsou jen malým poděkováním za všechnu práci pedagogů a ostatních pracovníků školy, kteří je školou doprovázeli devět školních let.

Mgr. Zapalačová Šárka, třídní učitelka

A je to tady!!

I naše 9ti letá cesta základní školou končí, je to neuvěřitelné, jak rychle to uteklo. Jako by to bylo včera, co jsme nastoupili na základní školu, ale přitom uběhlo 9 těžkých let. Ale ještě před tím než se rozloučíme a řekneme naposledy „AHOJ“, chtěli bychom poděkovat všem, kteří nás naší 9letou cestou provázeli.

Naše první školní krůčky nebyly lehké. Na počátku naší cesty se nás ujala paní Mgr. Alena Michnová, která se snažila nás naučit vše, co k životu, jako žáci první třídy potřebujeme. Ne vždy se nám dařilo! Bez paní učitelky bychom nevěděli, že naše jména se skládají z písmen a že existuje něco jako matematika. V II. ale i ve III. třídě jsme měli to štěstí, že nadále byla naší třídní paní učitelkou. Matematika už nebyla o jablkách a banánech, ale čekaly nás těžší věci, například Malá násobilka anebo rýsování. Děkujeme Vám paní učitelko Mgr. Michnová
za vaši snahu nás něco naučit.

Do našeho rozvrhu hodin také přibyla angličtina, kterou měl na starosti pan učitel
Mgr. Petr Burkot. Díky jeho vtípkům se angličtina zdála lehčí a zábavnější. Nezapomeneme na náš oblíbený článeček „ My friend is a monster“.

Ve IV. třídě se vše změnilo, už naším třídním učitelem nebyla paní učitelka, ale pan učitel a to konkrétně Mgr. Zdeněk Gerža. S ním se čeština zdála úplně jiná, těžší. Díky panu učiteli víme, že „ obyčej a bystrý“ jsou vyjmenovaná slova po B a že „ pod a nad“ jsou předložky.

S dalším rokem přišla další změna. Naším třídním učitelem se stal pan Ing. Petr Ogrocki. Velké díky patří panu učiteli za snahu upevnit naše přátelské vztahy ve třídě. Přestože to nebylo lehké, tak to zvládl na výbornou. Nemůžeme taky zapomenout na hodiny s panem školním psychologem, které byly zábavné ale i poučné pro nás žáky V. třídy.

Nejde také zapomenout na paní učitelku Mgr. Janu Mičkovou. Co je to vlastně počítač, co všechno na něm jde dělat, od hraní her k psaní domácích úkolů, to už dnes víme, za to všechno Vám děkujeme.

Musíme také zmínit paní učitelku Mgr. Marii Febrovou, a poděkovat za její hodiny chemie. Ze začátku se chemie zdála těžká, ale během času jsme přišli na to, co jsou to vlastně uhlovodíky a jaký je jejich vzorec. Chemie nebyl jediný předmět, který nás paní učitelka učila, byl to také přírodopis a hudební výchova. A dodnes si někteří z nás myslí, že dub je jehličnan…  I za to Vám moc krát děkujeme a vážíme si Vás i vaši snahu s námi pracovat.

Zeměpis pro nás byl něčím novým, za jeho hodiny bychom chtěli poděkovat paní učitelce Mgr. Lee Sudové a Mgr. Zdeňku Geržovi. Paní učitelka L. Sudová se nás ujala v dalším ročníku na hodiny hudební výchovy, které probíhali za přítomnosti našich oblíbených skupin, zpěvaček a zpěváků. Děkujeme. Paní učitelky však nebyly jediné, které nás učily hudební výchovu. Rádi bychom také zmínili paní učitelku Mgr. Pavlínu Bláhovou i Vám patří velké díky.

Dalším naším jazykovým učitelem byla paní učitelka Mgr. Věra Kramarová a to konkrétně na český jazyk. Nebyla jen učitelkou, ale i tou paní učitelkou, které jsme se mohli svěřit. Hodiny češtiny byly vždycky zábavné, docela náročné, sešity z českého jazyka musely být barevné a plné obrázků. Za vše, co jste nás naučila, od charakteristiky až po literární učivo, Vám paní učitelko děkujeme.

Tělocviky pro nás byly peklo, velké díky patří panu učiteli Mgr. Davidovi Kučákovi, a dalším vyučujícím Petru Burkotovi ,Petru Ogrockému a také nemůžeme opomenout pana učitele Zdeňka Geržu, všem těmto učitelům patří poděkování za jejich snahu sport nám aspoň přiblížit. Marně…

Pan učitel Kučák nás neměl jenom na tělocvik, ale také na hodiny matematiky. Oproti IV. třídě byla matematika náročnější, ale vždy se nám snažil, co nejlépe učivo vysvětlit a za tuto vaši trpělivost Vám také chceme vyjádřit velké díky.

Dalším předmětem, který nám přibyl do našeho rozvrhu, byla fyzika a s ní vyučující pan učitel Ing. Ogrocki. Fyzika byla pro nás vždycky těžkým předmětem a tak to bylo až do IX. třídy. Ale i tak bychom mu rádi poděkovali za jeho snahu nás naučit vše, co jako žáci základní školy potřebujeme znát.

Chtěli bychom rovněž poděkovat i našemu panu řediteli Mgr. Přemyslu Čapandovi
za hodiny pracovní výchovy a také za to, jak se staráte o naší školu, aby bylo vše tak, jak má být. Určitě nesmíme zapomenout na paní zástupkyni ředitele školy Mgr. Ivanu Kučákovou, za společné hodiny výtvarné výchovy, českého jazyka, matematiky. Ne vždy to bylo s námi lehké, ale vy jste to zvládla na výbornou!

Další vyučující, která nás sice učila jenom jeden rok, byla paní učitelka Mgr. Gabriela Bartečková. Výchova ke zdraví byla naučná, plná smíchu a legrace. Děkujeme.

Rádi bychom poděkovali i našim paním uklízečkám za čistotu a pořádek na naší škole a taky bych chtěl poděkovat panu školníkovi za trpělivost a ochotu, když jsme zapomněli přezůvky. I naše paní vychovatelka si zaslouží velké díky za její práci ve školní družině. Ještě jednou děkujeme!

A jak se říká to nejlepší na konec.

Od VI. třídy nás naší školní cestou vede paní učitelka Mgr. Šárka Zapalačová, za ty 4 roky co jsme ji měli, nám přirostla k srdci neskutečným způsobem, prošla si s námi neskutečnými věcmi, ale za to se stala skutečnou částí našeho života. Když se zamyslím kolik problému a pouhých blbostí musela řešit, tak bych řekl, že to je člověk, který by si zasloužil za to všechno jednu velkou cenu. Tímto bychom právě vám paní učitelko chtěli poděkovat za všechno, všechno, všechno co jste pro nás udělala, za všechny vzpomínky, které máme, za všechny hodiny, které jste nám věnovala, a za to že jste tady pro nás vždycky byla. Víme, že to nebyla právě procházka růžovým sadem, ale jakožto žena s pevnou vůlí a s dobrým srdcem jste to zvládla.

Nejde ani popsat slovy jak těžké je říci „Na shledanou“ vám učitelům a „Ahoj“ dětem a odejít … Naše cesty se rozdělí a nikdo neví, jestli se ještě někdy potkají nebo ne, ale jedno víme jistě, budeme na vás vzpomínat jen v tom dobrém a doufáme, že vy na nás také.

Tímto naše cesta na Základní škole Jarošova končí a my žáci 9tého ročníku se s vámi loučíme. AHOJ VŠEM.

Žáci IX. třídy