Branná soutěž WOLFRAM – POKOS

Branná soutěž WOLFRAM - POKOS ZŠ Jarošova

Ve čtvrtek 2. 5. 2024 se tým žáků 8. ročníku ZŠ Jarošova, ve složení Ciesĺoková I., Havlásková A., Mizer A., Šindelář K. S., zúčastnil oblastního kola branné soutěže WOLFRAM – POKOS. Soutěž se konala v areálu hřiště ZŠ M. Kudeříkové v Havířově.

Soutěž byla organizována Krajským vojenským velitelstvím v Ostravě a byla precizně pro soutěžící připravena. Pro všechny soutěžící i pedagogický doprovod byl zabezpečen pitný režim a občerstvení.

Účast v této soutěži byla pro naši školu premiérou. Na soutěž jsme se pečlivě připravovali už od března 2024 pod vedením pana učitele Ogrockého (všechny disciplíny kromě vědomostního testu) a paní učitelky Zapalačové (vědomostní test o výsadku WOLFRAM).

Soutěž obsahovala disciplíny náročné na fyzickou přípravu soutěžících a také vědomostní test o výsadku Wolfram v průběhu 2. světové války. Pro představu čtenáře uvádím přehled disciplín, které museli naši soutěžící absolvovat:

BOJOVÁ DRÁHA – zdolávání překážkové dráhy štafetovým způsobem na čas
DA VINCIHO MOST – stavba přemostění přes improvizovaný vodní tok pomocí 15 ks bukových kulatin se zářezy bez spojovacích materiálů na čas
STŘELBA – vleže ze vzduchové pušky (20 ran pro tým)
VĚDOMOSTNÍ TEST – týmová spolupráce na vypracování odpovědí na 20 otázek o výsadku Wolfram z 2. světové války
SILOVÝ TROJBOJ – týmové provedení souboru silových cviků na čas
ZDRAVOVĚDA – ošetření tepenného krvácení, zlomenin, resuscitace
HOD GRANÁTEM NA CÍL – hod granátem do vytýčeného prostoru v přilbě AČR
VYTRVALOSTNÍ BĚH – týmový běh na vzdálenost cca 1000 m

Konkurence soutěžních týmů byla obrovská. Potěšilo nás, že jsme se v této soutěži neumístili na posledním místě. Byli jsme rádi, že jsme načerpali mnoho cenných zkušeností pro příští ročníky této krásné branně vědomostní soutěže, které předáme našim spolužákům. Hodně nás potrápil vědomostní test a musíme uznat, že i po fyzické stránce musíme hodně přidat. Vyplatil se nám nácvik budování DA VINCIHO MOSTU v našich školních podmínkách, protože v soutěži jsme ho postavili v relativně dobrém čase.

Škoda, že příští rok se nebudeme moci této soutěže zúčastnit, protože soutěž je určena výhradně pro žáky 8. ročníku.

Závěrem děkujeme organizátorům z KVV Ostrava za takovou báječnou soutěž, kterou pro žáky 8. ročníků připravili.

Text a foto: Petr Ogrocki, třídní učitel 9. ročníku