5. ročník branného závodu O putovní pohár k 79. výročí konce 2. světové války

5. ročník branného závodu k výročí konce 2. světové války ZŠ Jarošova

V pátek 10. 5. 2024 se tým žáků 8. ročníku ZŠ Jarošova Havířov, ve složení Ciesĺoková I., Havlásková A., Mizer A., Šindelář K. S., zúčastnil 5. ročníku branného závodu O putovní pohár k 79. výročí konce 2. světové války. Soutěž se konala v areálu sportovního areálu Slávie v Havířově.

Soutěž byla organizována JEDNOTOU ČESKOSLOVENSKÉ OBCE LEGIONÁŘSKÉ HAVÍŘOV a byla precizně pro soutěžící připravena. Pro všechny soutěžící i pedagogický doprovod byl zabezpečen pitný režim a oběd.

Soutěže jsme se zúčastnili poprvé. Na soutěž jsme se pečlivě připravovali pod vedením pana učitele Ogrockého (všechny disciplíny, kromě vědomostního kvízu) a paní učitelky Zapalačové (vědomostní kvíz na téma 1. a 2. světová válka) už od března 2024.

Soutěž obsahovala disciplíny náročné na fyzickou přípravu soutěžících a také vědomostní kvíz o 1. a 2. světové válce, ve kterém byly i historické chytáky. Jaké disciplíny jsme museli absolvovat? Zde je jejich přehled:

PŘEKÁŽKOVÁ ŠTAFETA NA 200 m SE ZBRANÍ – zdolávání překážkové dráhy štafetovým způsobem na čas se samopalem v ruce
STŘELBA Z PUŠKY – na vzdálenost 10 m vleže (20 ran na tým)
STŘELBA Z LUKU – na vzdálenost 10 m (20 ran na tým)
PRVNÍ POMOC – tepenné krvácení, zlomenina, resuscitace, zotavovací poloha
POŽÁRNÍ OCHRANA – postup zasahujících při likvidaci požáru, druhy a použití hasicích přístrojů
VĚDOMOSTNÍ KVÍZ – 1. a 2. světová válka

Konkurence soutěžních týmů byla obrovská. Potěšilo nás, že překážkovou štafetu jsme zdolali v čase 3:24 min. (velmi dobrý průměr), prokázali jsme dobré znalosti v poskytování první pomoci a ve střelbě z pušky. Načerpali jsme hodně zkušeností, které předáme svým mladším spolužákům, aby v příštím ročníku byli lepší než my. V celkovém hodnocení jsme se neumístili sice na medailových místech, ale také jsme nebyli poslední.

Oceňujeme, že pro soutěžící byl připraven nejen doprovodný program (laserová střelnice, instruktáž bojových umění, ukázka ochrany proti zbraním hromadného ničení chemickým instruktorem z řad vojáků a historické požární vozidlo), ale také velmi chutný oběd – bramborový salát s kuřecím řízkem.

Škoda, že příští rok se nebudeme moci této soutěže zúčastnit, protože soutěž je určena výhradně pro žáky 8. ročníku.

Závěrem děkujeme organizátorům za takovou báječnou soutěž, kterou pro žáky 8. ročníků připravili.

Text a foto: Petr Ogrocki, třídní učitel 9. ročníku