Stravování ve středověku

Stravování ve středověku ZŠ Jarošova

Žáci VII. třídy ZŠ Jarošova se 10. června 2025 vypravili na Slezskoostravský hrad v rámci edukačního programu Stravování ve středověku.

Seznámili se nejen s historií hradu v období vrcholného středověku, ale v „improvizované“ středověké kuchyni také se způsoby tehdejší přípravy pokrmů. Hlavním kuchařem se stal Filip, který zadělal těsto na chlebové placky, každodenní pokrm ve středověku. Během výkladu, jaké potraviny byly součástí středověké kuchyně, se chlebové placky pekly na kamenné desce. Žáci nejenom ochutnali středověký chléb, ale i ovesnou kaši na slaný způsob nebo s medem. Při hledání pokladu a plnění úkolů si pak prohlédli části hradu a ty, kteří byli šikovní, čekala truhlice s malými dárky.

Mgr. Šárka Zapalačová, vyučující dějepisu